Saturday, 28 November 2015

Surabaya Trip

Surabaya 5/11/2015 ~ 10/11/2015

Mood nak mengarang tak mari lagi....
Jadi aku cerita sikit saja lah perjalanan ke Surabaya.
Flight kami ke Surabaya ada lah pukul 10.30malam 5/11/2015.
Trip kali ini di sertai seramai 8 orang gegirl..heheheh.
Kami tiba di lapangan terbang Juanda tepat pukul 1 pagi waktu malaysia , kalau waktu indonesia 12.30am. So nak buat apoo...kita mereputt ler di airport sementara tunggu supir. Supir akan mengambil kami pada pukul 5.00 am nanti.
Juanda Airport, luas dan bersih ..boleh lah nak kuak lentang ke apa. ke tapi kami memilih untuk mereput di tepi surau ...hahahah

Akhirnya tepat pukul 5.00am , Pak Nur iaitu supir kami sudah sampai..maka bermulalah perjalanan kami selama 5 hari ini menjelajah Surabaya....ayat over okeh menjelajah kunun..
Tempat pertama kami tuju adalah kedai makan...heheheh lapar kauu..
selepas itu kami singgah ke sebuah masjid iaitu Masjid National Al Akbar untuk mandi dan berehat sekejap . .
masjid ...


Setelah lebih kurang 2 jam di sini, Kami meneruskan perjalanan .. tempat pertama yang kami singgah di kedai batik iaitu Indah Bordir. Disini ada menjual pelbagai telekung, kain ela ,blouse , seluar , kain batik dan macam2 lagi..tapi harga nya agak mahal ..jadi aku hanya beli sehelai blouse.
Gambar tak de , sebab malas nak ambik..
Perjalanan di teruskan lagi ke Pusat menjual barangan kulit Tanggulanggin
. Disini harga barangan kulit nya memang murah. 
musang2 awet  untuk di jual.. kesian nyaa.

alololo comel ...

Setelah membeli serba sikit di sini, kami meneruskan perjalanan ke Air terjun Madakaripura, menurut pak supir , akan memakan masa 1.5 jam..sebelum itu kami singgah di salah satu restoren untuk isi perut , ..
sapedek jap...
Kami teruskan perjalanan ke Air Terjun Madakaripura...mmg jauh yer , rasa nya antara satu tempat ke tempat lain makan masa berejam juga untuk sampai..huhuhu.
Akhirnya tepat pukul 3.30pm sampai lah ke tempat pertama yg ada dalam itinerary kami ..hahahahah 
sampai di sini , anda semua hendak lah tukar kasut tinggi dengan selipar jepun jer...heheheh, sila bawa juga baju hujan , kalau tak nak basah ...
ok lah ..nak citer pun tak de modal..ayuhhh tengok pica ni ..
trek menuju ke air tojun ..sila pakai selipar jopun uolls 








wanita misteri ...kihkihkih

Setelah 2 jam kami disini , hari pun sudah senja, dan kami adalah insan2 terakhir keluar dari kawasan ini. pukul 5.30pm di Surabaya,  suasana macam pukul 7..00 malam di Malaysia.
Perjalanan di teruskan lagi ke homestay kami di Bromo. Jalan raya menuju ke sana adalah berbengkang bengkok, curam , sempit  dan mendaki , kalau ada yg tak tahan sila makan ubat tahan muntah siap2 okey..akhirnya tepat pukul 9.00malam sampai lah kami di homestay itu..
Jejak jer kaki di lantai homestay , mak oiiiiiii sejuk ok, sejuk giler...maklumlah tempat tinggi kann..adehhh 

Pak supir kami tapau saja makanan untuk makan malam kami dari kedai berhampiran..kami semua sangat sangat penat kerana melalui hari yang sangat panjang....hahhahahah ayat ntah apa2 ..ok lah nak tido ..esok nak bangun seawal pukul 3.00am haa..nak tengok matahari terbit ...omputeh koba sunrise..hehehhe.
bersambung ....










Thursday, 7 May 2015

Guangzhou 5 mac 2015 ~ 8 mac 2015 ( 4D3N)

Agenda saja jalan-jalan, Tiada itinerary khusus, biarkan saja kaki melangkah
Melihat kehidupan warga Guangzhou..

matahari baru nak terbit ..6.30am 




hotel mewah, murah , strategik..louidon mega apartment 


satay embek..

lombok restoren @ beijing Lu








pearl river cruise 

mencari arah ..lost sudah


canton tower yang sedih... kabus menyelubungi..
gambar blurr..kesejukan dan kuciwa..

akhirnya .. moh lah pulang...



Wednesday, 18 February 2015

Hari ke 4 - Tulip di Chiang Rai

Semalam kami amat berpuashati dengan servise tour yg Mr Kassem sediakan,  jadi hari ini untuk ke Chiang Rai kami masih menggunakan servise beliau. Caj yg di kenakan adalah 4200bath / hilux.   

Seawal 6.00am kami check out dari hotel menuju ke Chiang Rai. perjalanan akan mengambil masa selama 3 jam. Setelah sejam perjalanan kami berhenti di satu kawasan hot spring. Di sini ada banyak kedai yang menjual baju T , beg dan souvenir.  Harga nya pun Murah dari night bazaar Chiang mai..huhuhu.  Kami membeli sebungkus telur dari seorang nenek yg menjual telur ayam dan telur puyuh  dgn harga 20bath sebungkus . untuk memasaknya hanya perlu direndam di kolam air panas yg terdapat di sini.. Jadi sarapan kami telur rebus, secawan kopi panas dan biskut. Setelah membeli beberapa helai baju dan souvenir.
nek nak beli telur 

nah cu








Setelah membeli beberapa helai baju dan cenderamata di sini..
kami meneruskan perjalanan ke Chiang Rai. 
Sampai di Chiang Rai lebih kurang jam 10.00am. Kami singgah sebentar di White Temple.. Temple yang unik dan berwarna putih.. cantik,  inilah satu satunya temple yg kami singgah, lagi pula temple  sebenarnya tak termasuk dalam itinenary kami. Aku sempat membeli topi di gerai yang terdapat di sini dengan dengan harga 70bath saja..Murah kann.. 







Sekejap saja kami di sini, kami meminta Mr kasem membawa kami makan dahulu... Mr Kasem membawa kami ke sebuah restoren di kawasan masjid...Alhamdullilah..barulah cargas nak tengok bunga...taman bunga ni terletak di tengah bandar Chiang Rai, dan masuk adalah free..
Sampai saja kami di sini.. masing2 wahhh cantiknya, cantiknya.... masing2 berposing sampai pitam.. 


















eh mana tulip x de pun..ada yer ada...nun di satu sudut terhampar tulip merah, pink, kuning, maroon..fengsan.. biar lah gambar berbicara, layanzzz...









                                      






.                                      
   



.dah penat bergambar kami pun berehat sekejap... tetiba bertalu talu whatsap masuk, heran yer, rupanya laki ku suh aku doa banyak2 untuk flight balik esok ke Kul..kerana flight AA dari surabaya ke singapore baru saja hilang tak dapat di kesan... Denggggg..tetiba hilang mood...



 Kami rasa dahaga , kami ke gerai di seberang jalan, terdapat banyak gerai makanan dan minuman berjualan di sini... kami terjumpa satu- satnya gerai halal menjual pancake. kami membeli air dan membeli 2 keping pancake nutella untuk alas perut... jam menunjukan pukul 15.00pm , kami terus menuju ke kereta Mr. Kassem. Memandangkan masa suntuk, jadi plan ke golden triangle iaitu sempadan Thai,Laos dan Myanmar terpaksa kami batal kan..jadi Moh pulang ke chiang mai semula... 
Sampai di ChiangMai lebih kurang pukul 18.00pm. Kami menyuruh kassem menghantar kami ke tempat massage yang berhampiran dengan Tawan Court hotel . . di sini kami membersihkan badan dan buat massage selama 2 jam..selepas itu kami dinner di restoran yang berada di sini.. 
Hampir pukul 11.30 malam,, Mr Kassem menghantar kami ke Chiang Mai airport.
Kami bermalam di sini. 
mr Kassem & Mey
Esoknya tepat pukul 9.30am kami meninggalkan  bumi Chiang mai..
Kesimpulan nya trip kali ni 95% berjaya seperti yang kami planning,Alhamdulillah...
aku suka Thailand...ada rezki mungkin aku ingin kembali ke sini , tapi mungkin ke tempat yang lain pula... In sya allah...
Tammat....